Jouw unieke tweeling

Jouw unieke tweeling

Een tweeling. Viel je bijna van de onderzoekstafel toen ze je dat vertelden bij de echo? Niet zo gek want het is niet niks, twee baby's tegelijk. Zeker in het begin vraag je je soms af of je ooit weer de controle over je leven terug krijgt. Maar alles went en een tweeling dus ook.

Wel gelijk maar niet hetzelfde

Een tweeling loopt qua ontwikkelingsniveau redelijk gelijk. Dat wil zeggen dat ze ongeveer gelijkertijd hun eerst stapjes zetten, tanden krijgen en zindelijk worden. Vooral bij een eeneiige tweeling lijkt de ontwikkeling synchroon te lopen. Als ouder zie je echter vaak de verschillen en ben je je meer dan anderen bewust van het feit dat je twee unieke mensjes in huis hebt die ieder hun eigen behoeftes en persoonlijkheden hebben.

Altijd samen

Dan is de vraag hoe je ieder kind de ruimte gaat geven zichzelf én tweeling te zijn? Is het anders dan bij ‘normale’ broertjes of zusjes?

Uit onderzoek blijkt van wel. Tweelingen, ook twee-eiige, hebben de neiging zich zeer afhankelijk van elkaar op te stellen. Ze vinden het moeilijker om alleen te zijn of zelfstandig beslissingen of initiatieven te nemen. Aan de andere kant zie je vaak een grotere rivaliteit tussen de twee. Wat de een kan, wil de ander ook, of zelfs beter kunnen. Als ouder moet je dus actief aan de slag om je kinderen op te voeden als twee individuen terwijl je ze wel gelijk blijft behandelen. Hoe pak je dat aan?

Tips

  • Geef ieder kind complimenten op wat ze los van elkaar hebben gedaan Dus niet “Wat hebben jullie lekker gespeeld samen” maar “Wat heb jij een mooie toren gebouwd. En wat heb jij een mooie tekening gemaakt”
  • Vergelijk de twee niet steeds met elkaar door dingen te zeggen als “...terwijl je broertje dat wel kan.”
  • Laat ze naar dezelfde school maar niet naar dezelfde klas gaan als dat mogelijk is. Zo krijgt ieder kind in zijn eigen klas persoonlijke aandacht.
  • Daag de kinderen uit een andere mening te hebben. Stel vragen over lievelingseten, kleuren en grootste wens om te laten zien dat er ruimte is voor verschillen en dat die juist erg leuk zijn. Dit kun je bijvoorbeeld door ieder kind een eigen verjaardag te geven. De dag voor en de dag na de echte verjaardag mag ieder kind bepalen wat er gegeten wordt die avond of wat er gespeeld wordt.
  • Geef de kinderen losse taken. Laat de een de lege flessen wegbrengen en de ander de tafel afruimen. Zo vergroten ze hun individuele zelfstandigheid.

Hulp nodig of vragen?